Shape

Местността Предел е отправна точка за множество пътеки и туристически маршрути към Пирин планина. Оттук може да се започне преход към няколко популярни туристически дестинации и природни забележителности в Пирин. Съветът ни е, когато тръгвате в планината, да бъдете подготвени, добре екипирани и информирани. Винаги следвайте маркираните пътеки и се погрижете да имате начин за сигнализация при възникнал проблем.

 

Най-популярният маршрут от хижа „Предел” е този, който тръгва към хижа „Пейо Яворов”, той реално Ви отваря пътя към множество туристически дестинации и природни феномени в Пирин планина. Пътят до хижа Яворов е маркиран, а трасето се взема за 5-6 часа. Там получавате възможност за настаняване и след това да изберете един от следните маршрути, които са известни, маркирани и предоставят чудесна възможност да се усети разнообразието и красотата на Пирин планина.

Кратки маршрути от хижа „Яворов”

Хижа „Яворов” – връх Каменитица: преход 3 часа

Хижа „Яворов” – Суходолско езеро: преход час и половина

Хижа „Яворов” – рид Стълбиците: преход около 2 часа

Хижа „Яворов” – връх Окаден: преход час и половина

 

От хижа Яворов може да се стигне до връх Вихрен за около 5 часа и до заслон Кончето за около три часа и половина. За любителите на дългите преходи и техните неуморни крака. Хижа Яворов може да ги отведе и до х. Вихрен, през вр. Вихрен (в преход, който може да им отнеме до 10 часа). До Бъндерица за 8 часа.

 

Хижа „Предел” е удобна за кратки разходки в местността Предел, за опознаване на седловината, а с кола бързо се стига до Разлог, Банско и Добринище.

Най-близкият обект в Рила, който може да Ви изведе към другата величествена планина до Предел е хижа „Добърско” в югозападна Рила, на 30 км от „Предел хът”.

Shape